Zorgboerderij op de Mózik

datum: 1-7-2010

op de mozik zorgboerderijZorgboerderij op de Mózik

Tijdens de Kraampjesdag van 12 juni zat Jan Beijers naast ons en dan raak je al snel aan de praat.
Jan vertelde over de zorgboerderij en al snel was er een afspraak gemaakt om eens te komen kijken.

Zorgboerderij Op de Mózik is vernoemd naar het gehucht Moostdijk, in dialect Mózik. Moostdijk betekent een dijk in het moeras.De zorgboerderij ligt in het kerkdorp Neerkant van de gemeente Deurne. Je neemt de laatste weg rechts voordat je Neerkant uitgaat en dan zit je in het gehucht Moostdijk. Verschillende straatnamen in die buurt beginnen met Moost.

Het was een hele mooie middag om de mountainbike weer eens van stal te halen. Omdat de weg door Liessel afgesloten is, fietste ik over de Snoertsebaan maar dat maakt niet uit. Heerlijk fietsweer was het, de zon scheen hoog aan de hemel ( gelukkig geen 30 graden ) en binnen no time was ik in de Neerkant. Daar aangekomen zitten de bezoekers van die dag gezellig samen met zijn allen liedjes te zingen, begeleid op een gitaar door een vrijwilligster.
Ik word begroet door Karin Beijers, de vrouw van Jan die mij mee naar binnen neemt zodat voor de bezoekers de dagbesteding gewoon kan doorgaan en ik mijn vragen kan stellen.

De zorgboerderij is vanaf mei 2006 actief als zorgboerderij. Vroeger was het een gemengd bedrijf toen de ouders van Jan er nog woonden. Toen Jan en Karin het overnamen hadden ze melkvee, varkens en vleeskuikens  Op een gegeven moment zijn ze gestopt met melkvee en varkens en toen brak de vogelpest uit (1993). De vleeskuikens werden toen geruimd, na de vogelpest zijn ze begonnen met de opfok van grootouderdieren. Dit zijn kippen die komen als eendagskuikens op het bedrijf en gaan met +/- 18 weken naar een legbedrijf waar ze eieren gaan leggen voor de broed.
Toen brak weer de pest uit (2003) De kippen zelf waren niet besmet maar ze zaten in de cirkel dus dan wordt je ook preventief geruimd. Er werd toen gestart met scharrelopfokkippen. Deze kippen gaan dan met 18 weken naar een scharrelleg bedrijf voor consumptie eieren. Ze zijn in maart 2009 gestopt met houden van pluimvee, de reden is dat er verplichte milieu investeringen gedaan moesten worden. Dit is voor een klein bedrijf niet haalbaar en omdat ze in een gebied zitten waar geen uitbreiding meer mag plaatsvinden dan houdt het op. Met deze beslissing had Jan wel wat moeite maar het alternatief een heel groot bedrijf hoefde voor hem ook niet.

Je moet als je een zorgboerderij begint wel met mensen om kunnen gaan, maar dat is voor Jan en Karin geen enkel probleem. Karin heeft een opleiding gevolgd voor ziekenverzorgster en heeft op verschillende plaatsen gewerkt in de gezondheidszorg o.a. in Mierlo, in Limburg en ook in Liessel in de Nieuwe Erve. Via een artikel in een landbouwblaadje, waarin een artikel stond over een zorgboerderij in Hegelsom waar verstandelijk gehandicapten terecht konden voor dagbesteding, wisten Karin en Jan wat ze wilden na een bezoekje aan deze zorgboerderij. ZLTO ( Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie ) heeft hun goed op weg geholpen met het opstarten van de zorgboerderij.( vergunningen, bestemmingsplan e.d. ) Al met al heeft het toch 5 jaar geduurd om het allemaal gerealiseerd te krijgen maar als Karin terugkijkt dan heb je die tijd er ook voor nodig.
Er komt wel zo veel bij kijken, dingen waar je eerst helemaal niet bij stilstond. Verder moet men zich wel realiseren dat als je eraan begint dat je veel privacy kwijtraakt, maar het geeft aan de andere kant ook weer heel veel voldoening, het is een uitdaging en je blijft bezig.

De gasten komen ‘s morgens van 10.00 uur tot 16.00 uur en er is plaats voor 12 gasten per dag Zorgboerderij Op de Mózik is het hele jaar geopend op ma t/m vr met uitzondering van de woensdag. Dat is een dag die Karin toch voor zichzelf nodig heeft, tenslotte is ze moeder van 3 opgroeiende kinderen die ook hun aandacht vragen. Een bijtankdag dus.

het moestuintjeBij aankomst wordt er eerst koffie gedronken waarna de voorbereidingen worden gedaan voor het bereiden van een warme maaltijd. Aardappelen schillen, groentes wassen en snijden. De meeste van de producten komen uit hun eigen groentetuin. Degene die wil kan meehelpen met de dieren te verzorgen, of de hond, een echte lobbes uitlaten. Het is een super rustig bosrijk gebied dus ideaal om lekker te gaan wandelen. Na het eten kan men mee afwassen, de was ophangen, er is ook de gelegenheid om even te gaan rusten. Spelletjes kunnen er gedaan worden zoals sjoelen of kaarten. Zoals al eerder vermeld is er een groentetuin waarin gewerkt kan worden.

Karin en Jan kunnen altijd terugvallen op Zorgcentrum Sint Jozef in Meijel waar ze een samenwerkingsverband mee hebben voor de AWBZ erkenning. En als Karin ziek is of ze kan zo een dag niet, komt er personeel van uit Meijel en natuurlijk zijn er nog hun vrijwilligers en ze zijn een erkende stageplaats dus hulp genoeg aanwezig dacht ik. De gasten die nu komen wonen nog thuis, om de mantelzorg te ontlasten kunnen ze recht hebben op dagbesteding. Dit kan van èèn dag tot vier dagen zijn afhankelijk hoe het CIZ indiceert. De mantelzorg kan dan op die dag zijn eigen dingen doen. Je kunt het eigenlijk zien als een tussenstation tussen thuis wonen en het onvermijdelijke opname in een verzorgingstehuis. Door bezuiniging vervalt de dagbesteding als men wordt opgenomen in en verzorgingshuis

De eet en buurt tafelToekomstplannen, ja die zijn er natuurlijk ook. De bedoeling is dat er meer ( aaibare) dieren komen, de ruimtes daarvoor zijn in aanbouw. Je moet daarbij denken aan konijnen en cavia’s maar ook aan mini koeien en mini paarden. De laatste 2 daarvan had ik zelf nog nooit gehoord, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Ik heb inmiddels foto’s daarvan gevonden en kan me er nu iets bij voorstellen. Minikoeien komen tot ongeveer aan je middel. Heel wat anders dan gewone koeien die wat lomp overkomen en iemand gewoon om kunnen lopen of duwen.

Al met al een zeer interessante middag, en na antwoord op al mijn vragen toog ik weer huiswaarts op mijn mountainbike.
Jan en Karin, bedankt voor een blik in jullie huis en tuin en veel succes in de toekomst.

www.opdemozik.nl