Wereld Aidsdag 1 december

datum: 1-12-2010

Wereld Aidsdag 1 december

( met HIV valt te leven )

In het kader van Wereld Aidsdag op 1 december hadden we een interview met Henk Dielissen.
Henk kreeg nationale bekendheid toen hij op 18 november 2007 meedeed aan het KRO programma de Reünie. Daarop volgend was hij ook nog te zien bij het Journaal en bij Nova.
We blijven bij het eerstgenoemde programma de Reünie. Daarin onthulde hij dat hij HIV besmet was geraakt door seks te hebben met meerdere onbekende mannen op parkeerplaatsen langs de snelweg. Even googlen en dan zie je dat er legio sites zijn om een afspraak met iemand (van hetzelfde geslacht) te regelen of een parkeerplaats te zoeken waar je hem/haar kunt ontmoeten.

Henk is 47 jaar en is 21 jaar getrouwd geweest met Marij, samen hebben ze twee kinderen, van beroep is Henk leidinggevende in de catering bij CenterParcs, sinds kort overgenomen door Albron. De verstandhouding met zijn inmiddels ex-vrouw en kinderen is heel erg goed. Ze wonen vlak bij elkaar en spreken elkaar nog regelmatig.

Waarom ging Henk naar die parkeerplaatsen?
Vroeger, als we het zo uit mogen drukken heeft Henk en ik denk wij allemaal wel eens gedacht: Hoe zitten we in elkaar? Dan krijg je natuurlijk het geijkte plaatje. Je bent een jongen en gaat op zoek naar een meisje, je krijgt verkering en dan huisje, boompje, beestje.
Maar dat geldt niet voor iedereen.
Uitzonderingen bevestigen de regel.
Op een gegeven moment dacht Henk, is dit het nou. Hij miste iets en is daar dan ook op zoek naar gegaan. Via, via is hij eruit gekomen en heeft gevonden naar waar hij op zoek was. Het bleek dat Henk homo was. Zijn vrouw en kinderen wisten het maar zijn omgeving nog niet. Die zijn erachter gekomen toen Henk opgenomen is geweest in het ziekenhuis. Dit was in augustus 2006. De kwaliteit van het gebit van Henk ging heel snel achteruit. Hij had ontstoken kiezen. Onder een van die kiezen zat een abces, wat niet poliklinisch verwijderd kon worden. Dit moest onder narcose, maar omdat het abces zó groot was en dicht bij de luchtpijp zat, was het moeilijk om onder narcose te brengen. Henk kreeg bloedvergiftiging door het abces, maar in het ziekenhuis wist men niet welk medicijn hem te geven, alle normale middelen hielpen niet.
Henk was heel erg ziek.

Pas toen men hem op HIV prikte en de uitslag positief was kon men Henk HIV remmers toedienen en knapte hij weer op. Hij wist toen nog niet dat inmiddels ook zijn omgeving wist dat hij homo en ook nog een seropositief was. Dit was aan de ene kant wel gemakkelijk natuurlijk, maar op een gegeven moment moet je toch weer onder de mensen komen als je uit het ziekenhuis wordt ontslagen. Als je HIV hebt dan wordt daar niet over gepraat,het is een taboe, terwijl er wel over gepraat moet kunnen worden. Je bent bang voor de reacties die er komen maar dat viel allemaal wel zo mee. De familie was door zijn ouders voorbereid en er was over gepraat.
Ook op zijn werk was het goed geregeld.

Al zijn collega’s hebben voorlichting gehad van de GGD, die hebben het dus goed aangepakt. Zoals al eerder vermeld, is het bij Henk geconstateerd door de problemen met zijn gebit andere verschijnselen waren er ( achteraf gezien ) al eerder. De gebitsproblemen zijn een van de meest voorkomende verschijnselen bij iemand die HIV besmet is. Inmiddels zijn bij Henk alle kiezen getrokken om een herhaling te voorkomen.

Andere verschijnselen zijn:
– weinig energie
-schrale huid
-dan weer wel koorts en dan weer niet
-afvallen.
Verder als je iets hebt dan is het bij iemand die HIV besmet is erger.

Bijvoorbeeld als Henk zich in zijn vinger snijdt, is hij meer dan een half uur niet aanwezig op mijn werkplek. Het bloeden moet opgehouden zijn ivm eventuele besmettingsmogelijkheden. Hoewel het virus buiten je lichaam absoluut niet kan overleven, is dit wel één van de voorzorgsmaatregelen. Wat het afvallen betreft, heeft Henk alles geprobeerd om weer aan te komen maar het nadeel is dat het alleen bij zijn buik erbij komt en dat wil hij niet. IJdel mag men ook zijn of niet dan. De diëtiste is hierover ook al geraadpleegd, maar die kon niet iets betekenen Henk deed alles al wat zij voorstelde; Gezonde vetten eten zoals margarine en vette vis. Zelfs stoppen met roken hielp niet. Hoeveel zijn er niet gestopt met roken, die aankwamen mede doordat ze ontzettend veel aan het snoepen gingen, hun hele eetpatroon veranderde waardoor hun gewicht toenam. Bij sommige zag je zelfs een forse toename, maar dat was bij Henk dus ook niet het geval.

Wat wil dat eigenlijk zeggen. HIV?

HIV is de afkorting van Human Immunodeficiency Virus ( menselijk immuundeficiëntievirus )
HIV besmet raak je door onbeschermd seksueel contact of bloed op bloed contact Het HIV virus is de veroorzaker van aids. HIV is nog niet te genezen, de medicijnen die je krijgt als je besmet bent heten HIV remmers en remmen de deling van de cellen. Je bent dan niet zo snel vatbaar voor een ziekteverschijnsel, aanval van een virus. Als je HIV besmet bent heb je minder witte bloedcellen in je lichaam die je normaliter beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Je hebt aids als je minder dan 200 witte bloedcellen per ml bloed in je lichaam hebt. Doordat je dus minder witte bloedcellen hebt is het lichaam niet in staat je te beschermen tegen die aanvallen en kan het HIV virus zich ook sterk vermenigvuldigen.
Mensen die HIV besmet zijn slikken dan ook HIV remmers en moeten geregeld op controle omdat het virus zich ook nog snel muteert, veranderd om zo toch proberen het lichaam binnen te dringen.
Als je op een gegeven moment nog maar zo weinig witte bloedcellen hebt en virussen die je normaal moeiteloos buiten je lichaam kunt houden nu wel binnen kunnen dringen, dan heb je aids ( acquired immuno deficiency syndrome ).
Wereldwijd heb je 35-40 miljoen mensen die HIV hebben waarvan ongeveer 17.000 in Nederland. Daarnaast zijn er naar schatting 6.000-7.000 die het wel hebben maar zelf nog niet weten.
HIV en Aids komen voor bij zowel mannen als vrouwen. Slechts iets meer dan de helft van de mensen met HIV in Nederland is homoseksueel. Een derde is heteroseksueel. Daarnaast kun je besmet raken door bijvoorbeeld besmette naalden bij drugsgebruik, wat niks met sex te maken heeft.
Het werelddeel Afrika daar komt Aids het meeste voor.
Daar sterven ook veel mensen aan aids omdat men daar geen goede behandeling krijgt of er zijn geen medicijnen, de voorheen al genoemde HIV remmers.
Het uitbannen van HIV/aids samen met malaria en tuberculose is een van de millenniumdoelstellingen.
Millenniumdoelstellingen zijn afspraken van 189 landen die in september 2000 de onderstaande 8 doelstellingen hebben ondertekend.
Dit zijn de 8 doelen:
Het gaat over deze 8 duidelijke doelen:
1. Véél minder honger en armoede in de wereld
2. Alle kinderen naar de basisschool
3. Gelijke rechten voor mannen en vrouwen
4. Minder kindersterfte
5. Minder moedersterfte
6. Bestrijding HIV/Aids, malaria en andere ziektes
7. Milieubescherming, veilig drinkwater en minder mensen in sloppenwijken
8. Er moeten afspraken komen over een betere samenwerking tussen Noord en Zuid

Het was de bedoeling om deze doelen in 2015 te halen maar het blijkt nu al in 2010 dat dit geen haalbare kaart is. De doelstellingen zullen dus bijgesteld moeten worden.

Na deze algemene informatie keren we weer terug naar de privé situatie van Henk. Inmiddels legt die op ander manieren contacten. De eerst contacten beginnen op de computer, en als er een ongewone klik is kun je tegenwoordig met skype, msn of een mobieltje een verdere afspraak maken. Hij heeft inmiddels een goede kennissenkring opgebouwd en gaat regelmatig stappen. Regelmatig gaat Henk ook naar de sauna, feestjes en dan natuurlijk de grote feesten. Daarmee bedoelt Henk o.a. in Amsterdam, de Gay Parade, in Antwerpen, de Antwerp Pride. De bedoeling was ook in Duisburg naar de Love Parade maar daar is hij niet geweest. Wij allen weten nu, dat er in Duisburg nooit meer een Love Parade komt. Naar Roze Maandag in Tilburg daar gaat Henk nooit naar toe.

Belangrijk zijn natuurlijk ook de contacten met lotgenoten. In Tilburg, Arnhem en Maastricht heb je HIV cafés. In Eindhoven heeft Henk nu samen met andere lotgenoten via het Catharina ziekenhuis in Eindhoven een lotgenotencontact opgezet. Waarom het Catharina ziekenhuis?
Het Catharina ziekenhuis in Eindhoven is een HIV behandelcentrum, niet elk ziekenhuis is dat. Via folders in het ziekenhuis, en bewust zonder medewerking van HIV vereniging Nederland organiseren ze inloopavonden. Verder is sinds maart 2010 de site www.posithivedialoog.nl/ in de lucht.

Nu dat Henk besmet is met het HIV virus let hij dus wel goed op. Het gebeurt nu dus veilig, met een condoom. Mede omdat je nu dus iemand anders mee kunt infecteren. Het idee al dat je dat bewust zou kunnen doen. Toch is dit eenmaal gebeurd, nl de Groninger HIV zaak. Hierbij werden meerder slachtoffers bewust besmet met het HIV virus. De mening van Henk is toen gevraagd wat hij ervan vond door het programma Hart van Nederland van SBS 6. Henk is een van de weinigen die er openlijk voor UIT en DURFT te komen dat hij HIV besmet is
Verder indien je partner ook HIV+ besmet is kun je jezelf herbesmetten, als je onbeschermde sex hebt. Dat wil zeggen dat hij ook allemaal gemuteerde virussen kan hebben die jou lichaam binnen dringen en dan begint het hele circus weer van voren af aan.

Het feit dat hij HIV besmet is en er openlijk voor uitkomt, heeft hem 2 vrienden gekost en hij is 1 keer bedreigd. Dat valt dan nog mee als je de verhalen van anderen hoort. Mensen worden ontslagen of zelfs buiten de familie gezet.

De titel van dit verhaal luidt Wereld Aidsdag, Wereld Aidsdag is bedoeld om het volk/ de mensen bekend te maken met de problematiek rondom HIV/Aids.
Het is niet bedoeld om de doden te herdenken. Daarvoor wordt ieder laatste weekend van mei Aids Memorial Day georganiseerd.

Henk, bedankt voor je algemene informatie over HIV en Aids maar ook voor de details uit jouw privé leven die inzicht geven in het leven van iemand die HIV besmet is.
Hopelijk blijft jou gezondheid op peil, het ga je goed