Verslag literaire lezing door cliënten uit de psychiatrie

Op zondag 7 juni om 14 uur was er een literaire lezing door cliënten uit de psychiatrie. Er zaten drie dichters tussen, twee romanschrijvers en één columnist.

Kees Adriaanse wonend in D’n Heiakker en bekend van voetbalclub SV Deurne sprak de middag aan elkaar. Kees vroeg eerst wat gerichte vragen aan mensen, liet ze dan zelf hun verhaal vertellen en tenslotte gaf hij nog een samenvatting of een oneliner van wat mensen verteld hadden.

Merik van der Torren had gedichten met dubbele lagen. Ze kwamen vrij filosofisch over.

Magda Thomas uit Gemert sprak o.a. over het kreng in haar. Ze wou dat kreng temmen maar dat viel niet altijd mee. Om het kreng te temmen gebruikte ze met name de pen om gedichten te schrijven. Verder had ze het erover dat ze respect had voor de underdog en hoe ze met de underdog omging.

Stacey Aben is borderliner, ze kwam eerst met de prettige mededeling dat ze al drie maanden clean is. Zowel van alcohol als van drugs. Ze vertelde ook op een emotionele manier over het seksuele misbruik dat in haar leven plaatsvond. Een ontroerend gedicht was over haar hond Toosje waar ze gek op is.

Maarten Muis sprak op ontroerende wijze over verliefdheid, hij is op dit moment verliefd terwijl hij getrouwd is. Maarten Muis kan met zijn verliefdheid niets en hij had het over een schrijver die verliefdheid als een psychische ziekte aanmerkte. De schrijver heet Ranne Hovius en heeft talrijke boeken over de psychiatrie geschreven.

Carola van Alphen heeft een kinderboek over schizofrenie geschreven maar daar sprak ze op 7 juni niet over. Ze sprak op emotionele toon over een meisje dat psychotisch was en bij een vrouw aankwam. Ze vertelde hortend en stotend hoe zij die vrouw haar verhaal deed. Gelukkig viel het verhaal bij die vrouw goed. Dit werk van Carola is nog een manuscript maar zij wil het tot een boek uitwerken.

Henk Driessen sloot de middag af. Hij onthulde columns die nog niet op Facebook stonden. Henk had die columns speciaal bewaard voor deze middag.

Er waren rond de 50 mensen. Het was een geslaagde middag

Henk Driessen

Bedankt Henk voor je verslag!

Foto’s van de lezing kunt u hier terugvinden.