One Flew Over The Cuckoo’s Nest

Op zaterdag 11 mei speelde de Deurnese Theatergroep De Peelcomedianten het toneelstuk One Flew Over The Cuckoo’s Nest.
De BVG Peelland was aanwezig met de groep Samen Een Leuke Tijd, de gezelligheidsclub voor cliënten uit de psychiatrie.

Let op: Onderstaand verslag van het toneelstuk bevat spoilers voor degene die het verhaal wil lezen of de film wil zien.

Het verhaal is bekend als boek en ook als film met Jack Nicholson in de hoofdrol. Het is een aanklacht tegen de psychiatrie en haar machtsdenken.

Dit toneelstuk speelde in deze tijd en niet in de jaren zeventig, de tijden van de anti-psychiatrie.

Hoofdrolspeler was gokverslaafde en psychopaat Michael van Lierop. Hij zet in de therapeutische gemeenschap waar hij in komt de zaak flink op stelten en vecht een machtsstrijd uit met hoofdverpleegkundige Dekker. Marga van de Heijden speelt een schitterende rol als een sekreet van een verpleegkundige die de hele tijd haar gezicht strak in de plooi heeft staan.

Michael krijgt de lachers op zijn handen en de patiënten klaren op, vooral indiaan Chief groeit aan zelfvertrouwen.

Op een gegeven moment geeft van Lierop hem een kauwgum en dan zegt Chief dankjewel. Dit terwijl hij jarenlang niet gesproken heeft. Hij is te bang om uit de psychiatrie te vertrekken. Michael van Lierop probeert hem meer zelfvertrouwen aan te praten en hij hoopt dat Chief een keer vertrekt. Chief begint weer te praten.

Michael van Lierop meent dat het een grap is als patiënten zeggen dat velen van hen vrijwillig op de afdeling zijn. Voor velen is het een vanzelfsprekendheid en hij zet ze aan het denken. Ze hoeven hier niet te blijven, ze zijn helemaal niet goed af binnen de psychiatrie, aldus van Lierop.

Michael organiseert een feestje in de nacht op de afdeling en hij nodigt 2 prostituees uit. Een onzekere patiënt Billy ondergaat zo zijn ontmaagding en eindelijk is hij gelukkig. Hij was jarenlang getekend door de dominantie van hoofdverpleegkundige Dekker en hij snakte naar de goedkeuring van zijn moeder. Goedkeuring die zijn moeder hem stilzwijgend onthield.

Hij is gelukkig totdat hoofdverpleegkundige Dekker bij het feest uitkomt. Hij zegt tegen Billy dat zij deze sekspartij aan de moeder van Billy moet rapporteren. Billy pleegt hierop zelfmoord. Hij is bang voor de afwijzing van zijn moeder.

Hoofdverpleegkundige Dekker wil Michael van Lierop de zelfmoord in de schoenen schuiven, waarop Michael van Lierop Dekker probeert te wurgen.

Ze passen lobotomie op Michael van Lierop toe, dit omdat hij onnodig agressief zou zijn. Hij leeft als een plant.

Chief ziet Michael van Lierop en weet dat er niets van hem over is. Hij troost de patiënten door te zeggen dat dit Michael van Lierop niet is, maar een nagemaakte pop met als uiterlijk dat van Michael van Lierop. De patiënten herinneren Michael van Lierop als een erg grappige man die hen vreugde in het leven gaf. Ze halen anekdotes op over van Lierop.

Chief wurgt Michael van Lierop. Hij weet dat Michael van Lierop niet meer de persoon is die hij wil zijn. Michael van Lierop is geen kasplantje maar een sterke persoonlijkheid die gekraakt is door de psychiatrie. Hij zou in de gevangenis beter af zijn geweest.

De patiënten sporen Chief aan om te ontsnappen. Chief krijgt zelfvertrouwen en hij denkt aan de woorden van Michael. Hij gooit een apparaat door de ruiten heen en ontsnapt.

Het was een fantastisch toneelstuk ik heb ervan genoten. Wilt u meer informatie over dit toneelstuk kijk dan naar de site www.peelcomedianten.nl

Tot slot wil ik nog iets zeggen over onze mentor bij de groep Samen een Leuke Tijd. Alice van de Ven speelde een fantastische rol als een in zichzelf gekeerde patiënte die een pop als haar baby beschouwde. Vooral haar mimiek was goed en ze maakte stilzwijgend grapjes. Zo trok ze rare bekken toen Michael zei dat iedereen van het paviljoen toch kloten heeft. Alice als vrouw heeft die natuurlijk niet. Verder snoof ze bij de arbeidstherapie haar neus uit in de poetslap en ze ging daarna met dezelfde lap verder met poetsen. Ik als ex-cliënt uit de psychiatrie vond dit zeer typerend voor bepaalde cliënten uit de psychiatrie, namelijk decorumverlies.

Dankjewel Theatergroep De Peelcomedianten.

Wij als groep Samen een Leuke Tijd van de BVG Peelland hebben van jullie genoten!

OneFlew 300
              (ontwerp: Dennis van Rijt)