Lezing Henk Driessen over schizofrenie

Op dinsdag 24 september geeft de 47-jarige Henk Driessen een lezing over schizofrenie in wijkgebouw D’n Houtenhoek aan de Haydnstraat 30.
Henk is van oorsprong een Vlierdenaar maar woont sinds1993 in Deurne.

Henk wil graag aandacht voor de werkgroep “Samen een leuke tijd” van BVG Peelland. Deze werkgroep, die onder zijn leiding staat wil een contactgroep zijn voor mensen met een psychische beperking.

Het is de bedoeling om op een ongedwongen manier gezellig met elkaar om te gaan.
Daarmee wil hij en BVG Peelland bereiken dat mensen met een psychische beperking uit hun isolement komen.
Kom tevoorschijn, je kunt nog altijd achter de geraniums gaan zitten, we hebben allemaal wel iets, is een van de pijlers van de BVG en daarom past deze werkgroep zo goed bij ons.

Een “gat in de markt “als we daarvan mogen spreken want als je een psychische beperking hebt, val je in Deurne wel mooi buiten de boot.
Dat bleek ook weer door de uitkomst van de enquête die pas gehouden is.
Voor iemand met een psychische beperking is er in de gemeente Deurne bar weinig te doen.

Dat komt natuurlijk ook mede doordat het heel erg moeilijk is om iemand met een psychische beperking te bereiken, de doelgroep verstopt zich namelijk bij tijd en wijle, om dan daarna weer opgewekt te wederkeren.

Waarom die publiciteit?
Herkenning, erkenning.

Henk is een slimme man, maar door zijn schizofrenie kent hij ook de ups en downs van onze hedendaagse maatschappij. Zo sta je bovenop die ladder en daarna weet je de eerste tree niet meer te vinden, je doet zelfs geen moeite om hem te gaan zoeken. Let wel, dit kan een ieder overkomen.
De doelgroep is eigenlijk iedereen met een psychische beperking, behalve TBS-ers want die zijn te moeilijk en te onberekenbaar om daarmee te kunnen omgaan.

Met de rest kan Henk wel omgaan, mede door zijn verleden in de psychiatrie heeft hij daarover veel kennis opgedaan.
Sommige aandoeningen botsen nou eenmaal.
Je kunt ook taboedoorbrekend zijn om over bepaalde onderwerpen of aandoeningen een lezing te houden.

Waarom?
Omdat er voor mensen met een psychische beperking nog veel te weinig begrip is, er zit nog een taboe op, en het valt niet mee om die te doorbreken.

Wat hebben jullie zoal samen gedaan?
O.a. naar de voorstelling van One Flew over the Cuckoo’s Nest wat heel erg leuk was, vooral dat kille in die parkeergarage, een meeting met de mensen van Grip en samen naar de Wieger.

Wat kunnen mensen op 24 september verwachten?
Ik vertel o.a. mijn levensverhaal, ik heb het over de psychiatrie en dan niet de hele tijd over een negatieve manier want er is in de psychiatrie veel ten goede veranderd.
Hoe kwam ik terug in de maatschappij en daarna is er volop gelegenheid om aan mij vragen te stellen.
Verder ben ik op woensdag 18 september te beluisteren op omroep Venray. Ik ben dan bij Boudewijn de Hen in zijn programma.

De zaal is op 24 september om 19.00 uur open.
De lezing van Henk op dinsdag 24 september begint om 19.30 uur.

Succes Henk!