Kijk naar de mogelijkheden en niet naar de onmogelijkheden!!!!!

leendert en ria poortenaarDit zijn de woorden van Ria Poortenaar – Trip, geboren op 23 december 1965. Haar lengte is 1.20 m.
Dit is een interview met Ria Poortenaar-Trip en haar man Leendert Poortenaar. Leendert is geboren op 16 maart 1967 te Zwolle en is opgegroeid in Wapenveld ( voor de topografie, dit ligt bij Zwolle )
Leendert is 1.28 m.
Dus je snapt het wel, dit is een interview met kleine mensen. Wij wilden wel eens weten waar zij allemaal tegen aan lopen.

Voordat we aan het eigenlijke interview beginnen wil ik even uitleggen wat de oorzaak is dat mensen zo klein blijven. Als je zo klein blijft spreken we van dwerggroei. Artsen spreken van dwerggroei wanneer iemand niet groter is dan 1.45 m.  Bij Ria is via een erfelijkheidsonderzoek vast komen te staan dat ze achondroplasie heeft, achondroplasie is de meest voorkomende vorm van dwerggroei. Achondroplasie wil letterlijk zeggen; geen kraakbeenvorming. De vorming van kraakbeen zorgt normaal gesproken voor de lengtegroei van de botten. Wanneer dit proces niet goed verloopt, blijft men klein omdat met name de ledematen ( armen en benen ) klein blijven.
Opmerkelijk was dat Leendert geen achondroplasie heeft maar uit een genonderzoek is gebleken dat waarschijnlijk zijn verre voorouders familie van elkaar geweest zijn.
Dit even in het kort zodat iedereen weet waarover we het hebben.

Ria en Leendert hebben elkaar ontmoet via de BVKM ( belangenvereniging van kleine mensen)
Deze vereniging organiseert door het hele land bijeenkomsten en op een van die bijeenkomsten ( In Domburg ) sloeg de vonk over. Dit was in 1991, in 1993 zijn ze getrouwd.

Wat voor problemen komen ze allemaal tegen?

Ten eerste pinnen, de pinautomaat hangt op standaardhoogte wordt er dan gezegd. Dat wil wel zeggen dat je er nooit bij zal kunnen gewoon omdat er niets aan gedaan wordt.  De pinautomaat in tankstations, winkels (bijvoorbeeld de C1000 ) en bij (post)banken zijn vaak te hoog. En als je er dan al bij kunt is het voor anderen heel gemakkelijk om mee te kijken.

Glas in de glasbak gooien dat kan Ria ook niet, ze kan er gewoon niet bij, Leendert lukt het wel maar af en toe ook met moeite.

Brieven posten: dit geld niet voor alle rode brievenbussen, bij sommige kunnen ze niet lezen wat er staat.

Kleding kopen: Ria koopt kleding in de winkel en haar moeder vermaakt dit voor haar. Leendert koopt ook kleding in een gewone winkel en laat het in de winkel vermaken of ook door Ria’s moeder. 

Aanbellen: ze hebben altijd een kinderparaplu in de auto daarmee kunnen ze makkelijk bij een deurbel komen, zijn ze met de motor dan gaan ze op de helm staan om bij de bel te kunnen komen.

Aanpassingen

De auto:
De auto heeft verlengde pedalen en er is een voetenstoofje ingemaakt om de hakken op te zetten.
Voor het zicht over het stuur zijn de stoelen achter iets omhoog gezet met 2 bouten, de stoelen staan als het ware iets voorover maar daar merk je niets van met het instappen. Ook niet als er een ander dan hun in stapt.

De keuken:
De hoogte van het aanrechtblad is 70 cm
De kastjes in de keuken boven het aanrecht maak je open, dan trek je de mandjes die daarin opgehangen zijn naar voren en daarna naar beneden en je hebt alles wat je wilt bij de hand.

Orgel:
De voetpedalen zijn omhoog gehaald.

Stoel:
Laag bij de grond, een gemakkelijke stoel om tv te kijken

2 fietsen:
Beide hebben ze een aangepaste fiets.
Het frame is veel lager zodat ze gemakkelijker erop kunnen stappen en het zadel is op gelijke hoogte als de bagagedrager.

Motor:
Dan komen we als laatste bij de motor, het paradepaardje van Leendert. Hij heeft al vaker daarover interviews gegeven en is ook al een paar keer op de tv geweest.
Hij heeft momenteel een 250 cc maar is inmiddels bezig met een zwaardere. Leendert zat eerst zelf op de motor maar Ria gaat nu ook mee. Ze gaan veel weekendjes weg en op de snelweg ( naar de superbikes of TT ) merk je ook dat de motor te weinig vermogen heeft.
Voordat hij eenmaal deze motor had heeft hij natuurlijk eerst zijn motorrijbewijs moeten halen.
Leendert begon bij Ton van de Heuvel op een motor die nauwelijks was aangepast, Leendert had hem van een klein mens gekocht.
Toen hij eenmaal na 24 lessen een test moest doen voor het CBR kwam hij aan in Mierlo op de motor maar daar ging de test niet door.
Om op te mogen moest hij met beide voeten aan de grond komen en dat kon Leendert dus niet.
Via omwegen is Leendert in contact gekomen met Motor Mobiliteit voor Gehandicapten en die hebben een motor speciaal gemaakt voor Leendert.
Het is zelfs mogelijk om met een prothese motor te rijden.
Motor Mobiliteit voor gehandicapten werkt zeer nauw samen met CBR  ( Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen )  en een orthopedisch instrumentenmaker ( hij maakt orthopedische hulpmiddelen zodat gehandicapten toch kunnen sporten, autorijden, motorrijden noem maar op).
Inmiddels zijn er al 300 geslaagden die op dezelfde manier dan Leendert geslaagd zijn.

Mocht u nog informatie willen over Motor Mobiliteit voor Gehandicapten kijk dan eens op http://www.mmvg.nl/ .

Leendert en Ria Poortenaar-Trip bedankt voor jullie verhaal en als afsluiting zeiden jullie beide de zin die ik nu als titel heb gebruikt.
Kijk naar de mogelijkheden en niet naar de onmogelijkheden en daar sluit BVG Peelland zich bij aan.

Redactie de Vuist