Informatieavond over ADHD

Jacob Klompstra, ervaringsdeskundige op het gebied van ADHD/ADD, gaf op 13 november 2012 een lezing over deze aandoening bij Zalen van Bussel in de St. Jozefparochie.
Er kwamen zo´n twintigtal mensen op de lezing af. We waren tevreden want het was een gemotiveerd publiek, we hadden echter op meer publiek gehoopt.

lezing adhd door Jacob KlompstraJacob vertelde dat ADHD vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen. Ongeveer 3 % van de volwassen Nederlandse bevolking lijdt aan ADHD.

Hij geloofde heilig in de werking van Methylfenidaat in combinatie met therapie, dit heeft bij hem goed gewerkt en het heeft hem een dragelijk leven gegeven. Hij is niet per se voor medicijnen, het is belangrijk voor iedereen individueel de juiste behandeling te vinden. Voor de één kan dat wat anders zijn als voor de ander. Methylfenidaat is een soort speed die bij ADHD-ers juist rustgevend werkt. Als mensen niet aan ADHD lijden zet het mensen juist aan tot opwindend gedrag.

Mijnheer Klompstra houdt van uitdagingen en hij zoekt steeds de stress op. Ook hebben leiderstypen vaak ADHD. In Nederland bekende voorbeelden die aan ADHD lijden zijn voetballer Robin van Persie en komiek Jochem Myjer.

Jacob werkte in de geestelijke gezondheidszorg waar hij bij toeval in terecht kwam. Hij had een goed gevoel met de cliënten uit de psychiatrie. Later werkte hij op een ambulance.

Jacob hield van te hard rijden met de auto, anders was het voor hem slaapverwekkend. Jacob presteerde het beste in zeer moeilijke en complexe situaties.

Hij werd afgekeurd zonder dat men onderkende dat hij aan ADHD leed. Hij werd in feite afgekeurd voor een burn-out. Later bleek dat hij de burn-out kreeg door ADHD. Hij was lichamelijk en geestelijk nagenoeg opgebrand.

Zes jaar geleden stelde men bij hem pas de diagnose ADHD. Hij ging lezingen geven over deze psychische beperking en dat werd een gigantisch succes.

Hij is ook actief in de politiek en daar heeft hij zijn echte vrienden ontmoet. Mijnheer Klompstra is ook een tijdje actief geweest in de landelijke vereniging voor ADHD maar dat vond hij voor zichzelf niet zo´n leuke werkplek.

Hij heeft veel alcohol gedronken, nu doet hij dat helemaal niet meer. Jacob zegt dat verslavingen veel voorkomen bij ADHD-ers. Verder komt autisme en dyslexie veel voor bij ADHD. Vaak hebben ADHD-ers ook leerproblemen.

Vaak loopt het met ADHD-ers slecht af, zo is 17 % van de jeugdgevangenen in Nederland ADHD-er. Het kan dus leiden tot criminaliteit.

adhd 4Jacob Klompstra is echter een succesverhaal, hij is 1 van de handjevol ADHD-ers die het goed gedaan heeft in de maatschappij.

Jacob Klompstra heeft ons veel gegeven op 13 november. Een interessante en leerzame avond.

Henk Driessen