Het verhaal van de heilige boontjes

datum: 1-3-2010

Het verhaal van de heilige boontjes, ook wel bekend als monstrans boontjes

Het verhaal heeft in ieder geval niets te maken met het spreekwoord een heilig boontje, wat betekent dat iemand zich braaf voordoet.Nee, voor de oorsprong van ons verhaal moeten we ver terug het verleden in.

Waar het zich precies afspeelde is niet bekend.Het verhaal begint ermee dat een of andere pastoor de kerkelijke kunstschatten in een akker had begraven, omdat hij bang was dat deze gestolen zouden worden tijdens de oorlog die voor de deur stond. De oorlog duurde langer dan verwacht.De pastoor was inmiddels oud en kinds geworden, en zodoende werd er een nieuwe pastoor aangesteld.Deze nieuwe pastoor wist niets van de begraven kunstschatten door zijn voorganger, en zo bleven deze jaren lang verborgen liggen onder de grond.De grond had al die jaren braak gelegen en werd tenslotte verkocht omdat de pastoor geld nodig had om de kerk te verbouwen.

Op het eind van de 18e eeuw begon een boer zijn akker te ploegen, in de omgeving van de stad München in Zuid Duitsland.Opeens wilde het paard dat hij voor de ploeg had lopen geen stap meer verder zetten. De boer begreep er helemaal niets van.Het was zijn lievelingspaard Bennie dat altijd zijn werk goed deed.Maar wat de boer ook deed of probeerde, Bennie was niet meer vooruit te krijgen, maar ook niet meer achteruit.Het leek wel of iets hem tegenhield en vast hield, iets dat in de grond zat. De boer pakte zijn schop en begon te graven.Plotseling kwam er iets te voorschijn.Het zat vol met zwarte aarde en toen de boer die eraf haalde, bleek het een prachtig versierd voorwerp te zijn.Het leek wel van goud. Was dat geen? … ja hoor! Het was een Monstrans. Wat is dat ook weer een Monstrans?Dat is toch dat prachtige versierd kunstwerk, waar de Heilige Hostie in gezet kan worden zodat je dat goed kunt zien en dan beter kan bidden tot Jezus.De boer kon zijn ogen niet geloven, vooral niet toen hij zag dat er nog een Heilige Hostie in de Monstrans zat.Hij begreep dat hij dit kostbare stuk niet zomaar zelf mocht houden.Thuis gekomen poetste hij samen met zijn vrouwen kinderen de Monstrans tot deze er weer prachtig uitzag.Toen brachten ze met paard en wagen de Monstrans naar de kerk.De pastoor was natuurlijk erg verbaasd toen hij de Monstrans kreeg, en het verhaal dat erbij hoorde.In de preek van de zondag vertelde hij ervan, daarna zette hij de Monstrans op het altaar en alle aanwezigen baden samen een” Onze Vader “en een” Wees Gegroet “. Daarna mocht iedereen nog een kaars opsteken, want zei de pastoor: in de Heilige Hostie van de Monstrans is Jezus zelf bij ons.Ook al zijn wij dat soms vergeten, zoals die Monstrans in de aarde op het land. Jezus vergéét ons nooit. 

Toen ging iedereen weer naar huis en kreeg Bennie een zak superhaver.

Toen het oogsttijd was werden de bonen binnengehaald die de boer op het stuk land had gepoot waar de boer de Monstrans had gevonden.
Maar met die bonen was iets héél bijzonders aan de hand, ze waren helemaal wit en op elke boon stond een klein monstransje afgebeeld. Een Monstrans met de Heilige Hostie.
De boer kon zijn ogen wederom niet geloven.
Hij keek in alle doppen en kijk: op alle bonen was het te zien, en je kreeg het er niet af.
Het zat er helemaal ingegroeid.
Dat soort bonen had nog nooit iemand ooit gezien.
Toen die bonen weer werden gepoot en geoogst het jaar daarop, hadden ze het weer, en van die tijd af voor altijd.
Het ging niet meer verloren, wat wel vaker gebeurt bij het doorkweken van o.a. bonen.
Is dit geen wonderlijk verhaal?
De mensen zeiden tegen de boer: “Dat zijn heilige bonen die je hebt gepoot.” Bonen die ons het verhaal van de Monstrans vertellen.
Het verhaal dat Jezus ons nooit vergeet, en ons nooit in de steek laat.

Met dank aan Gerrit Verstappen voor dit mooie, wonderlijke verhaal en voor de bonen.

Deze boontjes zijn te koop voor 1 euro bij BVG Peelland en er zitten 20 bonen in een zakje.
Heilige Boontjes zijn staakbonen, je kunt ze na 15 mei in de volle grond poten. Ze zijn te koop bij Marian Bronstein, echter hiervoor geldt op is op!!!!!

heilige boontjes