Handige feiten over zorgverzekeringen

Welke zorgverzekering is het beste voor mij? Zal ik overstappen naar een andere verzekeraar? Deze vragen stellen veel mensen zich aan het einde van het jaar als zorgverzekeraars hun polissen en premies bekend maken. Hoe houd je overzicht in zorgverzekeringsland? En waar moet je op letten bij het kiezen van een verzekering?

Zaterdag 16 november heeft het tv programma Kassa aandacht besteed aan de zorgverzekering. Mensen met een chronische ziekte krijgen antwoord op de vraag: hoe vind ik een goede verzekering.
Vara’s Kassa 16 november: Alles over de zorgverzekering 2013, 19.10 uur, Ned 1

Wat verandert er in 2013 in mijn pakket?
De plannen voor 2013 zijn nog niet definitief in de kamer besproken. Dit zijn de belangrijkste voorgestelde wijzigingen voor het basispakket en de zorgverzekering op een rij:

  • Het eigen risico gaat omhoog naar € 350. Wie een laag inkomen heeft, krijgt als compensatie extra zorgtoeslag.
  • Rollators en andere eenvoudige loophulpmiddelen gaan uit het basispakket.
  • Er komt een eigen bijdrage van 25% bij de aanschaf van gehoortoestellen.
  • De eigen bijdrage in de curatieve geestelijke gezondheidszorg (tweedelijns ggz) wordt afgeschaft.
  • Het stoppen-met-rokenprogramma komt terug in het basispakket. Dit programma richt zich op verandering van het gedrag onder begeleiding van een zorgverlener.
  • Maximaal 3 behandeluren dieetadvies worden vergoed. 
  • Er komt een recht op vergoeding van totaal 3 ivf-behandelingen.
  • Kinderen onder de 6 jaar die ‘blijvende’ tanden en kiezen krijgen, krijgen de fluoridenbehandeling vergoed.
    Bron: Zorgverzekering/Rijksoverheid.nl

Welke informatie helpt u op weg?

Om mensen te helpen bij het kiezen heeft de NPCF een checklist ontwikkeld. Met de checklist kunt u nagaan welke informatie van belang is en wat u moet weten over hun zorgverzekering. Na het invullen van de checklist krijgen krijgt u een advies.

Om op een eenvoudige manier een zo goed mogelijk beeld krijgen van de verschillen tussen de talloze polissen en de verschillende verzekeraars kunt u De Zorgvergelijker van de Consumentenbond raadplegen.

Bron: CG-Raad (gepubliceerd op 16 november 2012)

Zoals u hebt kunnen lezen is dit bericht gepubliceerd in 2012. Ondertussen is het 2018; in die periode van 6 jaar zijn er al weer verschillende wijzigingen doorgevoerd. Deze laatste wijzigingen kunt u (o.a.) bij Vergelijkjezorgverzekering.nl lezen via de volgende link: Basisverzekering 2018: welke dekking heb ik?