De grote tuin metamorfose

datum: 13-9-2011

Tuin MetamorfoseDe grote tuin metamorfose

Stel je voor je hebt een grote tuin maar door allerlei omstandigheden kun je hem niet meer bijhouden.
Totdat het een heel erg groot probleem is geworden en de buurt er ook overlast van heeft.
Gelukkig konden wij van BVG Peelland samen met VSO De Korenaer, de helpende hand bieden.

Via eén tip van een van onze leden kwamen we bij VSO Korenaer terecht. VSO De Korenaer is gelegen aan Mr de Jonghlaan 4a te Deurne; dat zal velen onder u nog niets zeggen maar als ik dan internaat Vreekwijk zeg, dan weet iedereen waar het is.

De afkorting VSO wil zeggen: Voortgezet Speciaal Onderwijs.Het VSO is bedoeld voor kinderen/jongeren in de leeftijd van 12 tot 20 jaar:– met een visuele handicap ( blind of slechtziend)
– met een communicatieve handicap (gehoor-, taal-, of spraakproblemen )
– met een lichamelijke en / of verstandélijke handicap of langdurige ziekte
– met een gedragsstoornis of psychiatrisch probleem
VSO De Korenaer Deurne verzorgt onderwijs voor jongens en meisjes die geplaatst
zijn op het internaat van Bijzonder Jeugdwerk Brabant.
Na een paar keer telefonisch overleg te hebben gehad werd er een afspraak gemaakt om de desbetreffende tuin eens gaan te bekijken. Zo gezegd, zo gedaan.

Karel Claassen, pedagogisch medewerker bij de Korenaer kwam een kijkje nemen en besprak samen met ons het plan van aanpak. De week erop zouden ze al komen. Snel werd er een grote container besteld. Alles was klaar dus ze konden vooruit.

D-Day was op dinsdag 5 juli.
’s Morgens iets over negen kwam er een busje met aanhanger aangereden en daaruit stapten een stel jongeren met hun begeleider Karel. Meteen werd er aan de slag gegaan en na een tijdje zag je zowaar de contouren van de tuin tevoorschijn komen. Toen het team van de Korenaer ’s middags naar huis gingen was er een hele en een halve container met groenafval afgevoerd. Chapeau voor Karel en zijn team.
Wij, van BVG Peelland zijn zeer blij en dankbaar met deze bijzondere samenwerking. Ons lid was helemaal in haar nopjes door deze aanpak en wist niet hoe te reageren
Doordat de ondergrond helemaal volgroeid was met wortels moet daar nog een klein graafmachientje aan de pas komen om dit los te maken en diep om te spitten.  Verder wordt er bekeken hoe we hier nog verder kunnen helpen door te voorkomen
dat er dadelijk weer een oerwoud ontstaat.
De aanleg van een goedkope, adequate onderhoudsvriendelijke tuin wordt bekeken en besproken. Om de zoveel tijd komt er iemand van de Korenaer even langs om te kijken hoe de tuin er bij ligt.
Wordt vervolgd.
Inmiddels is het volgende project alweer besproken. Meer daarover in de volgende Vuist.
Dit alles is mogelijk gemaakt door onze inzamelingsactie en de hulp van VSO de Korenaer
Zie de oproep in deze Vuist om via cartridges en mobieltjes ons BVG Fonds te spekken.
De redactieVoor meer foto’s kunt u hier klikken.