Bijwerkingen schildkliermedicijn Thyrax

Toeval, of is er toch méér veranderd dan alleen het omhulsel?

Thyrax blister

Hartkloppingen, hyperventilatie, overmatig zweten en hoofdpijn: van de ene op de andere dag heb je last van klachten, terwijl je niks anders doet dan anders. Alleen de verpakking van je vertrouwde schildkliermedicijn is aangepast.

Eind 2013 is de verpakking van schildkliermedicijn Thyrax veranderd van bruine glazen flesjes naar aluminium blisterverpakking.

De samenstelling van de tabletten is niet veranderd maar sindsdien zijn er wel veel klachten. De klachten lijken grotendeels te maken te hebben met een te snel werkende schildklier, zoals hartkloppingen, overmatig zweten en een opgejaagd gevoel.

Honderden klachten

Bijwerkingen Centrum voor geneesmiddelen Lareb genaamd heeft inmiddels ruim 200 meldingen van bijwerkingen ontvangen na verandering van de verpakking van Thyrax. Ook Radar kreeg na een oproep honderden klachten. Op maandag 16 februari (carnavalsmaandag) besteden zij hier aandacht aan in hun uitzending. Kijk voor meer informatie van die bewuste uitzending op www.radartv.nl Toets bij de zoekfunctie Thyrax in. De klachten zijn ook bij Schildklier Organisatie Nederland (SON) bekend.

In oktober 2014 heeft het Lareb het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) hierover geïnformeerd. Op verzoek van het CBG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de fabrikant Aspen een brief hierover verstuurd naar artsen en apothekers en inmiddels ook naar patiënten.

Het CBG adviseert gebruikers om hun huisarts te raadplegen als ze bijwerkingen zoals hartkloppingen, hoofdpijn en verhoogde transpiratie ondervinden.

Onderzoek

De redenen voor een toename van het aantal meldingen worden momenteel door de medicijnverstrekker Aspen onderzocht. Het CBG verwacht dat het onderzoek in juli is afgerond.
Het Lareb is ook met een onderzoek bezig. Patiënten die bij het Lareb een melding gedaan hebben, worden gevraagd om mee te doen aan een enquête.
Met dit onderzoek wil het Lareb meer inzicht krijgen in de oorzaak en gevolgen van de klachten. Het onderzoek loopt tot eind februari 2015.

Speciaal telefoonnummer

Op de website van Schildklier Organisatie Nederland (SON) www.schildklier.nl is meer informatie hierover te vinden. Schildklier Organisatie Nederland is bereikbaar op telefoonnummer: 0900-8998866. Bereikbaar op maandag en dinsdag van 13.00-16.00 uur en woensdag van 18.30-21.00 uur. Dit kost 1 euro per gesprek.
Het is ook mogelijk om contact op te nemen met het aanspreekpunt van Aspen zelf, dit kan via telefoonnummer: 020-7095007 of e-mail: aspenmedinfo@professionalinformation.co.uk.

Bron avrotros radar.