“Aaiclub”

Op maandagmiddag 5 november gingen we naar de Nieuwenhof om aanwezig te zijn bij een middag van de Aaiclub.
De Aaiclub is onderdeel van KT Buitengewoon, de naam “Aaiclub“ zegt het al, zijn honden die je kunt aaien, maar je mag ze ook borstelen.
Dit doen ze een keer per maand, de eerste maandag van de maand in de Nieuwenhof.
KT Buitengewoon verzorgt trainingen voor alle soorten honden, maar ze hebben ook een kennel in Oploo. KT staat voor Kynologie training. Kynologie is de studie van de hond en komt voort uit de Griekse taal. Kynos betekent hond.

Die bewuste maandag kwamen de deelnemers, sommige met hun begeleiders een voor een binnengedruppeld en gingen op een stoel zitten.
Het is ook de bedoeling dat er vrijwilligers bij zijn.
De vrijwilligers zorgen voor de mensen en de mensen van de aaiclub letten op de honden.
De stoelen waren in een grote kring gezet en de bewoners kregen allemaal een handdoek. Dit wordt gedaan zodat men niet meteen helemaal vol haren zit als men een hondje op de schoot krijgt.

Deze keer waren het niet apart grote honden, maar die zijn er anders wel ook ooit bij.
Dan krijg je echt dat lobbes idee, dat zijn van die grote honden, die natuurlijk niet op de schoot gaan liggen, maar hun kop op de schoot neerleggen en alles goedvinden wat er met hun gebeurt. Nou ja, alles, dat klopt niet helemaal.
Je moet er natuurlijk altijd rekening mee houden dat de honden niet van streek raken en misschien gaan bijten als iemand van de bewoners een ongecontroleerde of een andere beweging maken waarvan ze zelf niet weten dat ze die maakten.
De honden van de aaiclub zijn er op getraind dat ze snel herstellen van een beweging die je normaal niet verwacht, maar die de hond wel degelijk voelt.

Het was een mooi gezicht om dat te zien, de mensen die een hondje op de schoot hadden zag je zichtbaar ontspannen. Ook praten ze tegen de hondjes.
Ga maar eens na bij jezelf. Als je ergens binnenkomt en er komt een hondje op je afgelopen, dan begin je ook automatisch tegen de hond te praten, terwijl je drommels goed weet, dat hij niets terug kan zeggen.

Al met al een leuke, maar vooral zeer interessante middag.
Met dank aan Lies en José, dat ik erbij mocht zijn en voor hun verhaal.

aaihonden 003  aaihonden 013  aaihonden 019

Op verzoek zijn er alleen foto’s gemaakt van de honden i.v.m. privacy van de bewoners.